Frigjøringen av Dachau på H2

Den 29. april 1945 ble den beryktede konsentrasjonsleiren Dachau nær München frigjort av amerikanske tropper. De unge soldatene var de første av de allierte som ble vitne til Holocaust. Nå deler veteraner og fanger historiene sine i en eksklusiv dokumentar på H2.

Dokumentaren The Liberators of Dachau (Die Befreier) ser tilbake på de følelsesladde hendelsene våren 1945, og forteller den sanne historien om da de amerikanske soldatene gikk på sin siste marsj gjennom Nazi-Tyskland og oppdaget et sted hinsides all fornuft og fantasi.

Noen av de siste av de gjenlevende veteranene og overlevende fra Dachau forteller med egne ord hvordan de opplevde frigjøringen og hvordan disse begivenhetene har påvirket livene deres. Den opprinnelige ordren bakketroppene fikk var å finne og ødelegge et antatt depot for oppbevaring av ammunisjon og drivstoff. Men det de amerikanske soldatene fant var ikke til å fatte: et tog fullt av lik og en leir med 32 000 fanger - alle døden nær.

Den tyske filmskaperen Emanuel Rotstein, som har produsert dokumentaren, har klart å samle noen av de siste gjenlevende fangene og krigsveteranene, og enkelte av dem har aldri vært foran et TV-kamera før. I tillegg til de eksklusive intervjuene, viser dokumentaren fargefilm av hendelsene som fant sted våren 1945 som aldri tidligere har vært vist. The Liberators of Dachau har premiere søndag 24. januar kl. 21.00 på H2.

Mer om History Kilde og Foto: A+E Networks

14.01.2015 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl ---- Følg oss på Twitter