Gorillaer og et mystisk drap

29.11.2017 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl ---- Følg oss på Twitter og Facebook

Det brutale drapet på den verdenskjente gorillaeksperten Dian Fossey er like gåtefullt som livet hennes. Nå skildres begge deler i dokumentarserien «Dian Fossey: Mordgåten i gorillaens rike», med premiere på National Geographic lørdag 2. desember kl. 21.00.

Det er 32 år siden den amerikanske zoologen Dian Fossey ble drept under uklare omstendigheter i Rwanda – men mordgåten er fremdeles ikke løst. «Dian Fossey: Mordgåten i gorillaens rike» byr på ny innsikt i omstendighetene rundt drapet, og forteller historien om hvordan kampen for å redde noen av verdens mest truede dyr gjorde Fossey til et internasjonalt ikon – men også kostet henne livet.

- Det var verken skjebnen eller kjærligheten som tok meg til Afrika. Jeg hadde et dypt ønske om å se og leve med ville dyr, forteller Fossey i første episode. Ved tre tusen meters høyde i den rwandiske regnskogen etablerte hun Karisoke Research Center, og dokumentaren kommer tett på arbeidet hennes der - inkludert det helt spesielle vennskapsforholdet hun etablerte med gorillaen Digit. Fossey ble den første i verden til å gjøre langtidsstudier av gorillaer i deres naturlige habitat. Hun fulgte dem i årevis, lærte seg teknikker for å vinne deres tillitt, og gjorde flere oppsiktsvekkende funn.

Arbeidet skaffet henne mange venner og beundrere verden over, og hun ble verdensberømt gjennom bildene til Bob Campbell, National Geopgraphic-fotografen som ble sendt ned for å dokumentere Fosseys arbeid. Men hun fikk også en rekke fiender. Krypskyttere og korrupsjon gjorde at Fossey levde farlig, og store penger stod på spill da hun avdekket tilfeller der turister hadde smittet gorillaene med dødelige sykdommer. 27. desember 1985, kort tid før hun skulle møte Universal Pictures som var i gang med en film om livet hennes, ble hun funnet død i sitt eget hjem – brutalt drept med en machete.

Mer om Historisk/dokumentar Kilde og Foto: National Geographic Channel/