Mørkets helter på Svalbard på TV2 Zebra

13.02.2018 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl ---- Følg oss på Twitter og Facebook

"Kompani Spitsbergen" gir oss et unikt innblikk i det spesielle miljøet og samholdet på en av Norges tøffeste arbeidsplasser. I en ti episoders dokumentarserie får vi følge de siste gruvearbeiderne i Gruve 7 på Svalbard, den eneste norske kullgruven som fortsatt er i drift. I serien kommer vi tett på hverdagen til gruvearbeiderne, både på jobb og privat. Serien har premiere 27. februar på TV 2 Zebra.

I serien følger vi en sammensveiset gjeng gruvearbeidere. De har ulik bakgrunn, motivasjon, drømmer og utfordringer både i arbeidsdagen og i privatlivet. Hver av dem har en historie - en historie om hva som førte dem til Svalbard som gruvearbeidere. Vi blir godt kjent med en liten gruppe mennesker, hvor det gode vennskapet og lojaliteten virkelig kan bety forskjellen på liv og død. Gruvearbeiderne deler sine hverdager, med hobbyer, eventyr, isbjørnfare, vennskap, kjærester og kjærlighetssorg. Promo kan du se her, eller nedenfor.

Vi møter Per (50) som er sjef for Gruve 7. Vel vitende om at kulldriften i Norge går en usikker fremtid i møte, forsøker Per å holde motivasjonen til sine arbeidere oppe. Daniel (30) er fra Östersund og er halvt svensk og mosambikisk. Det var kjærligheten som bragte ham til Longyearbyen. Dan (24) flyttet fra Nord-Trøndelag til Svalbard. Dan er en morsom og varm person – med et lidenskapelig forhold til fly. Adrian (26), også kalt «grønnhjelmen» er ferskingen i gruvegjengen. Adrian er oppvokst på Svalbard, men har bodd i Drammen i mange år. Han forlot kjæresten i Drammen for spenningen som gruvearbeider, og vi får følge hans første tur inn i gruva. Bent (46) er arbeidsleder i gruva. Han er oppvokst på Svalbard og mistet broren i en gruveulykke. Jon Gunnar (56) er fra Haugesund og jobber som elektriker, og på fritiden spiller han i et bluesband. Jon Gunnar er på vei tilbake til Svea-gruva som han i sin tid var med å bygge opp. Marius (30) kommer fra Tromsø og er elektriker i Gruve 7, han er gruvas gledesspreder.

Kullet har vært fundamentet på Svalbard i 100 år, og gruvearbeiderne ble sett på som de store heltene. Arbeiderne som kom hit var stolte over å bygge velferden til et lite norsk samfunn. Dagens gruvearbeidere fører denne arven videre, men føler ikke at jobben de gjør er like verdsatt av storsamfunnet nå. Hva skal gruvearbeiderne gjøre hvis kullgruvene stenger?

Mer om TV2 Kilde og Foto: TV2

Si gjerne din mening på vår Facebook-side