Varsler filming i Regjeringskvartalet

21.08.2018 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl ---- Følg oss på Twitter og Facebook

Arbeidet med dramaserien «22. JULI» har pågått i flere år. Innspillingen startet i våres og fortsetter utover høsten. I perioden torsdag 23. august til mandag 27. august vil det gjøres opptak i og i området rundt Regjeringskvartalet i Oslo. – Vi kommer til å gjenskape noe av det som skjedde denne dagen i 2011. Vårt fokus er på de som tilfeldigvis var i området etter eksplosjonen. Det er krevende scener, også fordi vi vet at dette er situasjoner som har berørt mange, sier Ivar Køhn, programredaktør i NRK.

Torsdag og fredag gjøres det opptak i Møllergata ved Hammersborg Torg. Lørdag og søndag gjøres det opptak i Regjeringskvartalet med røyk og utrykningskjøretøy. Områdene vil være sperret av, og det vil være begrenset fremkommelighet. Innspillingen vil foregå på dagtid. – Det er viktig for oss å informere i forkant av scener som de vi skal filme i helgen. Det er omfattende scener med stort team mange statister. Det vil bli brukt røyk og utrykningskjøretøy, noe som kan oppleves dramatisk og skremmende om man ikke vet hva som foregår. Samtidig har vi full forståelse for at prosjektet kan vekke følelser uansett om man er varslet på forhånd eller ikke, sier Køhn.


«22. JULI» er en serie som handler om hvordan samfunn, system, verdier og ideologi kommer til syne når noe så forferdelig som terrorhandlingene 22. juli rammer en nasjon. – Dette er en serie om hva som former oss som samfunn og hva som former oss som mennesker. Serien handler om ringvirkningene av terroren. Altså om hvordan hendelsen traff det norske samfunnet. Historien fortelles gjennom rollefigurer som på ulike måter blir direkte involvert gjennom yrket de har som for eksempel lege, prest eller lærer, sier Køhn.

Serieskaperne Sara Johnsen og Pål Sletaune har arbeidet med serien i flere år. Undersøkelses- og kildearbeidet har vært omfattende, og det er blitt gjort flere dybdeintervjuer med de ulike instansene som arbeidet med og rundt hendelsene i Regjeringskvartalet og på Utøya. Serien er basert på virkeligheten, men det er også deler som er ren fiksjon, for eksempel er ingen av karakterene basert på enkeltpersoner, men satt sammen basert på det man lærte i forarbeidet. «22. JULI» er forventet å være klar neste høst, men sendetidspunkt er ikke bestemt.

Mer om NRK Foto: NRK.