NRK sender VM i Fischer Random Chess

24.10.2019 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om NRK

For første gang arrangeres et offisielt VM i Fischer Random Chess. NRK sender hele finalespillet i sjakkturneringen.


FOTO: NRK

Det kan bli nervepirrende revansjespill når semifinalist Fabiano Caruana skal forsøke å fravriste Magnus Carlsen tittelen i tidenes første offisielle VM i fischersjakk. Carlsen er automatisk kvalifisert til semifinalerundene som følge av at han er regjerende mester etter det uoffisielle Fischer-mesterskapet i fjor.

De to andre semifinalistene som skal forsøke seg mot Carlsen er Jan Nepomnjasjtsjij og Wesley So. Finalespillet går over sju dager mellom søndag 27. oktober og lørdag 2. november. De første tre dagene blir det semifinaler, deretter blir det en hviledag før finalene spilles de tre siste dagene i turneringen.

NRK Sport flytter hele sjakk-staben ut til Høvikodden og satser på gjenbruk av suksessoppskriften med Line Andersen som programleder og sjakkommentatorenes «dreamteam», Heidi Røneid og Torstein Bae i studio, og ekspertkommentator Atle Grønn og reporter Ole Rolfsrud ute i felten.

– Nå skal den nye kongerekka starte, i det første VM i fischersjakk og det første sjakk-VM på norsk jord. Caruana jakter revansje etter den knallharde duellen mot Magnus i fjor. Og i skyggene lurer barndommens rival Nepomniatsjsji og den unge amerikaner Wesley So. Dette blir saftig! lover sjakkekspert Torstein Bae.

Fischer Random ble oppfunnet av sjakklegenden Bobby Fischer i 1996. Varianten benytter samme brett og brikker som standard sjakk, men startposisjonen for offisersbrikkene på første og siste rad er resultatet av en trekning og stilles derfor opp tilfeldig, men alltid som speilbilder av hverandre.

Kilde: NRK - Mer om NRK - Følg TVNytt.no på Twitter og Facebook