Svalbard minutt for minutt

14.01.2020 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om NRK

NRK markerer 100-årsjubileet for Svalbardtraktaten med den lengste sakte-TV-sendingen hittil. I løpet av ni døgn får seerne bli med på en rundtur rundt Svalbard, med avgang fredag 31. januar.


Svalbard FOTO: ASTRID ROMMETVEIT / NRK

Totalt blir sendingen ni døgn, fem timer og femtini minutter lang – eller 13319 minutt for minutt. Hele turen sendes uten avbrudd på NRK2 og i NRK TV fra 31. januar til 9. februar 2020, og er NRKs hundreårsmarkering for Svalbardtraktaten. Opptaket er gjort om bord i ekspedisjonsskipet «MS Spitsbergen» i august 2019.

I Paris den 9. februar, 1920 signerte forhandlingsleder Fritz Wedel Jarlsberg Svalbardtraktaten som ga Norge suverenitet over Svalbard. Forfatter Per Arne Totland skriver: «Norges største utenrikspolitiske kupp noen gang er at Svalbard ble norsk i 1920. I nesten 100 år har øygruppen både vært Norges arktiske smykke og en kilde til problemer og konflikter. De kommende tiårene kan bli minst like dramatiske.»

Prosjektleder Thomas Hellum, som står bak alle de tidligere sakte-tv-produksjonene i NRK, kaller Svalbard-serien det ultimate sakte-TV-prosjektet der du kan være med på turen, lære og oppleve – selv uten å reise dit fysisk.

– Vi tror at alle på et eller annet vis har et drømmeforhold til Svalbard. En rundreise er for mange uoppnåelig, men her kan alle være med – fra sofaen. Vi skal formidle naturopplevelsen, landskapet og dyrelivet. I tillegg skal vi gå i land og se rester av historien, sier Hellum.

Det blir to forskjellige programmer seerne kan følge i løpet av rundturen. Selve sakte-TV-sendingen «Svalbard minutt for minutt» sendes på NRK2 og i NRK TV fra fredag 31. januar kl. 18.00 og avsluttes søndag 9. februar kl. 23.59. Fra lørdag 1. februar sendes også høydepunktene fra døgnet som gikk i ni egne program på NRK1 hver dag.

Kilde: NRK - Mer om NRK - Følg TVNytt.no på Twitter og Facebook