Annonse

TVNorge lager dokumentarserie om Baneheia-saken

06.02.2020 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om TVNorge/Discovery

TVNorge har jobbet i halvannet år med en dokumentarserie om Baneheia-saken. Det er nå produksjonsselskapet Monster som har fått oppdraget, og produsent er Kelly Lillesund.


Espen Skoland FOTO: TVNorge / Discovery

I år er det 20 år siden to jenter ble drept og voldtatt i Baneheia i Kristiansand. De ufattelige ugjerningene rystet Norge, og Baneheia-saken er en av de mest omtalte kriminalsakene i norsk historie. Saken er senere blitt omtalt som et nasjonalt traume.

– Vi mener det er både riktig og viktig at Baneheia-saken blir grundig belyst, også for et større publikum. Dommen mot Viggo Kristiansen er kraftig kritisert fra flere hold, og det er sådd betydelig tvil rundt dommen, mens påtalemyndighetene, på sin side, fremstår sikre i sin sak. Vi vil forstå hvorfor, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland.

Viggo Kristiansens sak har vært forsøkt gjenopptatt flere ganger. Den ligger i dag til vurdering hos Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker for sjuende gang.

For tre år siden ga journalist Bjørn Olav Jahr ut boken «Drapene i Baneheia». I boken retter Jahr et kritisk søkelys på etterforskningen, bevisvurderingene og rettssakene som førte til domfellelse av Viggo Kristiansen. Også medias dekning blir belyst. Jahr har saumfart dokumentasjon som ikke har vært offentlig tilgjengelig, og nye momenter som er kommet til etter dommen. Han konkluderer med at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt – og at medias dekning av saken tidvis har vært både ukritisk og emosjonell. Jahrs konklusjon er oppsiktsvekkende, og han er blitt offentlig kritisert for å grave i saken.

– Bjørn Olav Jahr er en bidragsyter i serien. Han har tatt tydelig standpunkt i saken, basert på sin gjennomgang av bevisene. Men serien vil se på saken i sin helhet – både momenter som taler for Kristiansens skyld og uskyld. Vi vet at det hittil har vært en utfordring å få representanter fra politi og påtalelesiden i tale, noe som kan gjøre at saken kan bli fremstilt ubalansert. Vi er svært bevisste på denne problemstillingen, og vi vil gjøre det vi kan for å få med flest mulig stemmer og perspektiver i serien, sier Espen Skoland.

Dokumentarserien skal etter planen vises på TVNorge og Dplay høsten 2020.

Kilde: TVNorge/Dplay/Discovery - Mer om TVNorge/Discovery - Følg TVNytt.no på Twitter og Facebook


Annonse