Ny NRK-serie om Scandinavian Star

11.02.2020 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om NRK

I år er det 30 år siden brannkatastrofen om bord på Scandinavian Star. Gjennom et nordisk samarbeid ser NRK nærmere på en av vår tids største mordgåter.


Scandinavian Star. FOTO: POLITIET/NRK

Natt til 7. april 1990 var passasjerfergen Scandinavian Star på vei fra Oslo med kurs for Frederikshavn med 383 passasjerer og 99 besetningsmedlemmer om bord. Midt på natta brøt brannen ut og 159 mennesker mistet livet. 117 av dem var norske.

Hjelpemannskaper og myndigheter i Norge, Sverige og Danmark sto overfor en katastrofe og internasjonal mordsak. I bakgrunnen foregikk et økonomisk spill med spor til USA og internasjonal skipshandel. Brannen ombord på Scandinavian Star har vært et uløst mysterium i 30 år, og er den største uløste mordsaken i Norge i vår tid.

TV-serien i seks deler forteller hele historien om Scandinavian star, en vond historie som strekker seg over tre årtier. Den tar for seg personlige skjebner blant de overlevende, pårørende som mistet alt, myndighetenes forsøk på oppklaring, politisk maktspill og 30 år med spekulasjoner og teorier.

«Scandinavian star» har premiere på NRK1 og NRK TV søndag 8. mars. Sjette og siste episode blir tilgjengelig i strømmetjenesten NRK TV på 30-årsdagen for brannen.

«Scandinavian star» inneholder blant annet nye opplysninger og intervjuer med en rekke personer som aldri tidligere har stått fram. Serien er tatt opp over nesten fire år, og følger saken fram til i år.

TV-serien er et resultat av samarbeid mellom Danish Documentary, Nordisk Film, NRK, TV4 i Sverige og danske DR. Blant produsentene er Sigrid Dyekjær som i år var nominert til Oscar for dokumentaren «Cave».

Kilde: NRK - Mer om NRK - Følg TVNytt.no på Twitter og Facebook