Annonse

Avslører hull i skroget på M/S Estonia

28.09.2020 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om TVNorge/Discovery

I dokumentarserien Estonia – funnet som endrer alt avsløres et aldri tidligere dokumentert hull i skipets skrog.


FOTO: TVNorge/ DPlay

I dag er årsdagen for den mest omfattende og omstridte fergeulykken i moderne tid. Da M/S Estonia forliste 28. september for 26 år siden, mistet 852 mennesker livet og flertallet av dem ble etterlatt på havets bunn. Overlevende og etterlatte har kjempet i mange år for å løfte frem det de mener er ubesvarte spørsmål rundt havariet, og de stiller spørsmål ved hvorfor svenske myndigheter lot skipet bli liggende på havbunnen. I Estonia – funnet som endrer alt blir et aldri tidligere dokumentert hull i skroget avslørt, og dette setter spørsmålstegn ved den offisielle Havarikommisjonens rapport om hva som skjedde med passasjerskipet.

Det har vært mange spekulasjoner og teorier rundt hva som faktisk skjedde havarinatten, og spørsmålene har stor allmenn interesse. Derfor besluttet dokumentarteamet å gjennomføre et dykk med en ROV for å dokumentere de delene av vraket som ikke er blitt ordentlig utredet i tidligere offisielle rapporter.

– Det har eksistert teorier om at det finnes et hull på styrbord side av skipet som kan forklare hvorfor det sank så fort. Det var nødvendig, og journalistisk motivert, å sende ned en undervannrobot med kamera for å gjennomføre en utførlig dokumentasjon av skrogets tilstand. Under dykket ble vi oppmerksom på en betydelig skade på styrbord side av Estonias vrak, en skade som aldri tidligere er blitt rapportert eller dokumentert i offentlige rapporter, sier regissør Henrik Evertsson fra Monster, produksjonsselskapet som står bak dokumentarenserien.

Ifølge eksperter som har gjort analyser av funnet, må skaden ha blitt forårsaket av en stor ytre kraft. I serien intervjues også vitner om hva som hendte natten M/S Estonia forliste, og de forteller om ukjente observasjoner som kan være med på å forklare det nye funnet.

– Flere av de overlevende kan fortelle om høye smell og skraplignende lyder mot skroget under forliset. Flere av dem observerer også vann som fosser inn under bildekk, som altså ikke kommer ovenfra, sier Henrik Evertsson.

Den svenske stiftelsen for pårørende og overlevende SEA har jobbet for en ny granskning og videre utredning av vraket for å få svar på hva som egentlig skjedde for 26 år siden.

- De nye funnene som presenteres i dokumentarserien er av stor allmenn interesse, de reiser spørsmål om den offisielle forklaringen som foreligger i dag og kan forhåpentligvis føre til mer kunnskap om hvorfor Estonia sank. Dette kan være med på å gi de etterlatte og overlevende flere svar og til og med kanskje en avslutning på saken etter 26 år. Produksjonsselskapet Monster har lagt ned en formidabel jobb, og dykket som ble gjennomført var høyst journalistisk motivert og grundig vurdert både etisk og juridisk, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery Norge, Hanne McBride.

Estonia – funnet som endrer alt er en dokumentarserie i fem deler som er produsert av Monster. Samtlige episoder kan strømmes på Dplay i hele Norden.

Kilde: TVNorge/Dplay/Discovery - Mer om TVNorge/Discovery - Følg TVNytt.no på Twitter og Facebook


Annonse