Annonse

Discovery støtter journalistene bak Estonia

25.01.2021 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om TVNorge/Discovery

Det er unektelig noe urovekkende at det å utføre sin journalistiske plikt kan føre til straffeforfølgelse i et vestlig demokrati som Sverige. Det mener ansvarlig redaktør i TVNorge, Espen Skoland


Espen Skoland FOTO: TVNorge/ Discovery+

I dag startet rettssaken mot den svenske journalisten Henrik Evertsson og en annen svensk kollega. De to er tiltalt for brudd på gravfreden etter at de sendte en dykkerrobot ned til Estonia-vraket på bunnen av Østersjøen. Dykket ble til en TV-dokumentar som avdekket en stor flenge i siden av vraket, og bildene utløste ny gransking av forliset.

Det er vår vurdering at ROV-dykket var berettiget og innenfor loven, da dette er en sak av stor samfunnsmessig betydning. Det sier Skoland i en kommentar til rettsaken. Dokumentaren har blitt sendt på Discoverys kanaler i Norge, blant annet TVNorge.

Det har gått 26 år siden Estonia forliste i Østersjøen og 852 mennesker mistet livet. Årsaken til ulykken er omdiskutert, og det har aldri blitt gjennomført noen fullstendig undersøkelse av vraket. Kravene fra flere overlevende og etterlatte om å gjøre en grundig undersøkelse av hele vraket, har blitt avvist flere ganger av svenske myndigheter. Som et resultat av dette, har mange av de pårørende aldri klart å forsone seg med tapet av sine kjære.

– Da vi bestemte oss for å lage en dokumentar om Estonia-tragedien, ønsket vi å belyse hva som virkelig skjedde med skipet og forklare hvorfor mange overlevende og etterlatte ikke godtar den offisielle konklusjonen fra den svenske havarikommisjonen. sier Skoland.

- Da vi begynte å undersøke Estonia-saken, ble vi stadig mer overbevist om at uroen mange slektninger og overlevende opplevde, faktisk var berettiget, basert på faktaene som forelå. Spesielt interessant for oss var det faktiske grunnlaget for konklusjonene om hvordan og hvorfor skipet gikk ned – og i våre øyne var det helt nødvendig med en gjennomgang av dette, sier redaktøren.

Serien er produsert på bakgrunn av etablerte og gjengse journalistiske metoder. Som ledd i produksjonen, har vi intervjuet en rekke kilder med direkte tilknytning til saken, og vi har gjort våre egne undersøkelser basert på ledetråder vi fant det nødvendig å forfølge, sier han.

Kilde: TVNorge/Discovery - Mer om TVNorge/Discovery - Følg TVNytt.no på Twitter og Facebook


Annonse