Annonse

Nordmenn som kjempet for tyskerne

18.03.2021 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om NRK

Frontkjempere er en historisk dokumentarserie basert på intervjuer med norske frontkjempere - nordmenn som trakk i tysk uniform og kjempet på Hitlers side under 2. verdenskrig.


ILLUSTRASJON: FILMAVDELINGEN AS/NRK

Deres historier og opplevelser fortelles gjennom intervjuer, og er i stor grad også dramatisert slik de her er fortalt. Opptakene til de omfattende dramatiseringene er hovedsakelig gjort i Litauen og i Norge med over hundre statister. Et bredt utvalg av faghistorikere bidrar til å sette frontkjempernes historier inn i en sammenheng.

De medvirkende frontkjemperne deltok i ulike tyske felttog. Deres historier spenner fra skyttergravene utenfor Leningrad, til kamper dypt inne i de finske skoger og rundt oljefeltene i Kaukasus, og de blodige kampene i forsøket på å innta Moskva.

Intensjonen rundt serien har vært å formidle en historie som for de aller fleste nordmenn er helt ukjent. Hvordan kunne tusenvis av nordmenn velge å kjempe for okkupasjonsmakten? Hva var det som motiverte dem til å verve seg og hva var det de opplevde på Østfronten - tusenvis av kilometer hjemmefra? Deltok et stort antall frontkjemperne i nazistenes grusomheter, eller var de de uvitende om mye av det som ventet og ble kastet inn i en krig de ikke ante konsekvensene av?

Forhåpentligvis vil denne serien bidra til refleksjon og ettertanke rundt det norske selvbildet fra krigsårene, som i stor grad har vært preget av heltehistorier fra motstandsarbeidet. Frontkjempere er en dokumentarserie som belyser en mørkere del av vår krigshistorie. Regissør og produsent Alexander Kristiansen har jobbet med serien i mer enn 10 år.

Første episode sendes på NRK1 tirsdag 6. april kl 21.20 og i NRK TV. Andre verdenskrig bryter ut og nordmenn melder seg frivillig til det tyske Waffen SS. De deltar i Operasjon Barbarossa og det tyske angrepet på Sovjetunionen (1:4).

Kilde: NRK - Mer om NRK - Følg TVNytt.no på Twitter og Facebook


Annonse