TV-serie om et kor der alle har demens

09.12.2022 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl - Mer om NRK TV

Med personlig engasjement er programleder Ingrid Gjessing Linhave med på å starte opp Demenskoret. Et kor der alle har demens.


FOTO: ANNA SØRMARKEN VESTLY / NORDISK BANIJAY/NRK

I NRK-serien følger vi koret fra de møtes til første korøvelse, frem til en storslått konsert foran en fullsatt sal på Chat Noir. Demenskoret består av 15 kormedlemmer i alderen 48 til 85 år.

– I tv-programmet «Demenskoret» får du bli kjent med noen av de fineste og tøffeste menneskene jeg noen gang har møtt, sier Ingrid Gjessing Linhave. Hun er programleder for serien som har premiere på NRK1 og i NRK TV 1. januar.

– Å få bidra inn i et prosjekt som er så viktig – det er bare så stort for meg. Som om jeg føler at hele livet mitt får mer mening. Pompøst men sant, utbryter Ingrid. Programlederen har selv erfaring med sykdommen.

– Jeg er både pårørende som datter og som barnebarn. Og har forholdt meg til demens siden jeg var barn. Nå i voksen alder har jeg som pårørende fått kjenne på hvor tungt og tøft det er å prøve å skape en verdig, innholdsrik og god hverdag for den som har demens, forteller hun.

I Norge har over 100 000 mennesker demens, et antall som trolig vil dobles de neste tjue årene. Over 400 000 nordmenn er nær pårørende. Ektefeller, partnere, søsken, barn og barnebarn får hverdagen snudd på hodet. Likevel er demens en sykdom det snakkes lite om, som det er knyttet mye skam og tabu til.

– Jeg håper at ordet demens blir enklere å si høyt, være åpen om og forstå og at alle tar imot mennesker med demens på en bedre måte fremover, sier Ingrid.

For å starte opp koret, har hun med seg korleder og dirigent Kim Wigaard, som også er artist og blant annet har deltatt i Melodi Grand Prix. Han har hatt en far med demenssykdom. Sammen ønsker de at «Demenskoret» på en verdig måte skal bidra til å gi innblikk i hva demenssykdom er og hvordan det er å leve med den.

– Den som har demens føler seg ofte ensom og at livet blir som et venteværelse, det skjer ingenting. Og de pårørende får alt for lite avlastning og mange føler seg totalt utslitt, forteller Ingrid.

Serien ønsker også å fortelle hvor langt forskningen er kommet og gi håp og tro på at hverdagene kan være meningsfulle til tross for at man må godta å leve med en vanskelig diagnose.

Mer om NRK TV - Følg TVNytt.no på - og RSS:

Annonse