Ombudet avviser kritikk mot Hijab

21.08.2017 - TVNYTT.NO - Kyrre Dahl ---- Følg oss på Twitter og Facebook

NRK har mottatt over 3000 klager på programmet "Faten tar valget". Klagerne mener NRK diskriminerer når Faten Mahdi al-Hussaini får bruke hijab, mens kristne programledere tidligere er blitt nektet å bære kors under sending.

Det er også kommet inn klager til likestillingsombudet, som mener kritikken ikke holder mål. I et svarbrev til de som tok kontakt, skriver likestillings og diskrimineringsombudet følgende:

- Dersom Faten skulle jobbe som nyhetsprogramleder, ville en regel om at hun ikke fikk bære religiøse plagg/symboler (hijab) ikke vært diskriminerende. Den samme vurderingen som i saken om korsbruk, nevnt over. Omvendt, ville en programleder i en programserie om valget kunne bære kors. Det betyr altså at en kristen programleder og en muslimsk programleder (dersom det gjaldt samme type program) blir behandlet på samme måte. (...)

De to tilfellene som du nevner er altså ikke sammenlignbare, fordi det er snakk om to forskjellige programlederroller. Som en følge av dette, har NRK forskjellige regler for disse rollene, Det at NRK har forskjellige regler ut fra hvilket program det er snakk om, er ikke diskriminerende.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sier til Aftenposten at han er veldig opprørt og lei seg. - De siste dagene har vi fått inn over 3000 klager, og i tillegg mottar vi e-poster som du nesten ikke kan ha på trykk, forteller Eriksen. – Det utløses av at en ung, norsk, muslimsk jente er synlig i den offentlige arenaen. Jeg ser at det er sterke og mørke krefter som ønsker at muslimsk ungdom ikke skal være synlig, sier Eriksen.

Mer om NRK Foto: NRK